Kaasboerderij Van Leeuwen

Kaasboerderij Van Leeuwen

Het begon allemaal in 1913 toen de eerste steen werd gelegd. De toenmalige eigenaar, wilde een nieuwe boerderij bouwen, en heeft de tekening gemaakt op de achterkant van een oude deur. De prijs van al dit moois mocht niet meer dan 13.000 gulden zijn, meer geld was niet voorhanden. De boerderij is gelegen aan de overkant van de van klaverweijdeweg en was enkel bereikbaar per roeiboot. Toen werden er alleen kazen gemaakt van 12 kilo, de eigenaar had toen 12 koeien en 1 kaaskuip. Er werd 's ochtends én 's avonds kaas gemaakt. In het jaar 1956 stopte het kaas maken tijdelijk na de geboorte van het 4e kind. Toen de jongste zoon – de huidige eigenaar – 21 werd hebben ze het weer opnieuw opgepakt. Ook was er geen openbare weg, alle kazen werden met de roeiboot naar de overkant gevaren. In 1986 is men begonnen met 7 dagen in de week kaas te maken, omdat de melkbussen niet meer werden opgehaald, ook werden toen de eerste 2ponds-vaatjes aangeschaft. Er waren inmiddels plannen voor de omleidingsweg. In 1987 was het dan voor het eerst mogelijk om de boerderij per auto te bereiken, dat gaf vele mogelijkheden. Ondertussen werd zowel het gezin als de kaasquantiteit uitgebreid, er werden nu ook kruidenkazen gemaakt, brandnetel en komijn waren de eerste soorten. Het aantal pondjes werd uitgebreid tot 100 per dag. Door de groeiende kaasbranche en de goede klantenkring werd het mogelijk om nog verder uit te breiden. Tegenwoordig is de koeienpopulatie uitgebreid tot 60 stuks en word er zo'n 1100 liter per dag verkaast. Het laatste jaar zijn er plusminus 75.000 kleintjes gemaakt, dat komt neer op zo'n 250 pondskaasjes per dag, met vele verschillende soorten kruiden, onder andere; Brandnetel, komijn, knoflook italiaanse mix en nog vele meer. Inmiddels word er ook geexperimenteerd met smaken, denk aan kaas met een biersmaak, of een ananassmaak. Het personeelsbestand is inmiddels ook uitgebreid, naast de kinderen die een handje helpen schommelt het losse personeel van 3 tot 6 mensen, dit houd in dat in de winter vooral mensen worden ingezet in de kaasmakerij, en in de zomer vooral in het land word gewerkt. De toekomst van de boerderij is onzeker, omdat van de enige zoon nog niet zeker is of hij wil doorgaan als boer. Maar gelukkig zijn Gijsbert en Margriet nog lang niet versleten en word het bedrijf dan ook met alle liefde draaiende gehouden.

Beoordeel en schrijf een review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kaasboerderij Van Leeuwen Doespolderkade 1 2355 Hoogmade
Hoogmade 2355
Route beschrijving

Is dit jou bedrijf ?Claim het nu.

Zorg dat je informatie up-to-date is.