Knoflook op mijn bucket list.

Zal het me dit jaar lukken ?

Niet dat ik zelf zo’n bucket list man ben. Maar deze zit me al jaren dwars! in 2010 kwam ik er achter dat in Arleux (net over de Belgische grens met Frankrijk) jaarlijks in september het knoflookfeest, la Foire à l’ail fumé, plaats vindt.

Aan huizen en boerderijen hangen knoflookstrengen, overal wordt knoflooksoep geserveerd en er zijn allerlei kraampjes en festiviteiten. Dit feest staat in het teken van gerookte knoflook, de gerookte bollen, en deze zijn langer houdbaar.

De „Ail fumé d’Arleux” (gerookte knoflook van Arleux) is knoflook met een lange houdbaarheid die het product dankt aan een traditionele methode waarbij de knoflook wordt gevlochten en met turf en/of bruinkool en/of stro en/of zaagsel wordt gerookt, een methode waarbij heel wat menselijke knowhow komt kijken.

Mooier kan het niet worden voor deze liefhebber van een feestje, knoflook en het liefst 365 dagen per jaar achter zijn rookton zou willen staan.

Ieder jaar neem ik me opnieuw voor om met mijn kroost knoflook te gaan scoren in Arleux ! “leuk gaan we een paar dagen” Maar helaas is het me in 8 jaar tijd, tot op heden nooit gelukt. (Vergeten, geen tijd, nog op vakantie, De Vakantie is net afgelopen en kinderen moeten maandag weer naar school, enzovoort.)

Dit jaar ga ik het ander doen en ben ik er op tijd bij. Vanavond wordt er vergaderd en een planning gemaakt. Vaders gaat op stap!

Zin om ook naar de knoflook feesten te komen? Leuk dan zie ik je daar.. ik draag een wit shirt 😉

Noteer de datum maar alvast 1 en 2 september 2018. Meer info: Website van de stad Arleux

Search

Waar ben je naar op zoek? Ontdek andere leuk locaties om te bezoeken.